sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Se oli siinä! Mitäs ny??

Heeellllou!


Taino ei ihan, ensi viikko on vielä tän kesän projektia jäljellä, mutta ajattelin nyt jo summata fiilikset kasaan, siltä osin kun pystyn :)

Edellisessä päivityksessäni kerroin omista fiiliksistä liittyen treenimääriin. Olen siis keskiarvollisesti varmaan treenannut urani aikana sen 5 kertaa viikossa ja kun kesän alussa alkoi töistä loma, päätimme Jarin kanssa toteuttaa siis pienimuotoisen projektin.

Projektin ideana oli siis antaa kropalle rasitusta enemmän kuin ikinä ennen. Treenijako muutettiin niin, että kaikki lihasryhmät (paitsi jalat kerran viikossa) treenattaisiin läpi kaksi kertaa viikossa, yhteensä 9 treenin avulla. 3 tuplatreenipäivää, 3 yhden treenin päivää ja yksi täysi lepopäivä. Lisäksi lihasryhmät treeneihin jaettiin sen mukaan, että mun olisi mahdollisimman helppo käydä treenaamassa Jarin ja kumppanien kanssa ilman että mun oma treenirytmi/jako sekoaisi. Oon tosiaan ollut nyt kesän ajan lomalla, joka on mahdollistanut perhe-elämän ja aikataulujen jakamisen niin että olen päässyt treenaamaan useita treenejä viikossa Tampereella. Kiitos siis vanhat konkarit Jari, Teemu ja Vertti että on aina mahtunut porukkaan hyvällä fiiliksellä, vaikka vähän satunnaisesti onkin päässyt mestoille! Ja kiitti myös treeniporukan uusille konkareille Matias Niemi, Vili Kuisma, Sini Lehtonen ja Matias Koistinen, ettei ole tarvinnut paljon ihmetellä vaikka mustalammas Nokialta välillä saapuu isommalle kirkolle :) Tsemppiä vielä tätäkin kautta Niemen Matiaksen kisaprojektille, joka etenee hyvää vauhtia, sekä toki myös Same Goal -projektille. Matias tuotti kesältä joistakin treeneistä matskua ja tekee muutenkin paljon hyvää duunia lajin positiivisen energian esille tuontiin, jos ei vielä ole tuttu niin tässä linkki Matiaksen Same Goal facebook-sivulle.

Oma fiilis kesän projektista - aamutreenit
Hommahan lähti siis liikkeelle niin, että päätettiin ottaa myös aamutreenit mukaan. En ole ikinä tykännyt aamuisin treenata vaan koen että on ollut paljon parempi kun kroppa on ollut "hereillä" jo pidempään. Tähän tuli jo toisella viikolla mielestäni aika iso asennemuutos - kunhan vain lämmitteli hyvin. Maiju antoikin mulle todella hyviä ja arvokkaita lämmittelyneuvoja treenejä varten, joita olen nyt tehnyt ennen jokaista treeniä. Näiden aikana oon saanut myös aamutreeneissä kropan hyvin hereille, veren kiertämään ja ajatuksen keskitettyä juuri treeniin. Korostan siis lämmittelyjen tärkeyttä, mikäli aiot joskus aamutreenejä kokeilla! Aamutreenit on koostunut mulla suorista, raskaammista sarjoista. Oon tehnyt 4-5 liikettä, jokaisessa 3-4 perus suoraa sarjaa, hyvällä kontrollilla ja lihastuntumalla, mutta kuitenkin hieman rajummin kuin iltatreeneissä. Poikkeuksena näihin ne aamutreenit, jotka on tehty Bullin ja muiden kanssa, niissä on yleensä tehty sekä raskaampia suoria sarjoja että myös gianttia tai vähintäänkin supereita.Treenijako
Aikaisemmin kävi ilmi, että oon nyt tehnyt 3 tuplatreenipäivää, 3 yhden treenin päivää ja lisäksi on ollut vielä yksi lepo, joka käytännössä on ollut sunnuntai. Pitkästä aikaa on ollut siis ennalta sovitut kiinteät treenipäivät. Oman elämäntilanteen takia tällainen ei oikein normaalisti onnistu, teen siis paljon iltatöitä sekä päivätöitä ja lisäksi Maijulla on omat työt (päivisin ja iltaisin) ja onhan meidän kanssa asumassa myös 6-vuotias (tuleva spiderman kuulemma, koska se on hauismies ja ampuu seittejä), jolle tietenkin annetaan mahdollisimman paljon aikaa ja huomiota.

Nyt kesän ajan toiminut jako kuitenkin toimi ihan pirun hyvin. Esimerkiksi maanantaina aamulla treenattiin rinta, se tuli uudelleen treenattavaksi torstaina. Keskiviikkoaamuna selkä, se tuli uudelleen perjantaina. Lihasryhmät siis kaksi kertaa viikossa läpi, toinen kerta suoria sarjoja, ilman hifistelyjä, raskaasti ja lujaa. Toinen kerta taas enemmän volyymia, paljon sarjoja ja toistoja, supereita, giantteja yms. Kaksi hyvin erilaista treeniä viikossa per lihasryhmä siis pl. jalat - jotka treenaan edelleen vain kerran viikossa. Uskon, että tulen jatkossa tekemään jotain tästä sovellettua treenitapaa, mutta vähemmällä treenimäärällä....No, jää nähtäväksi, sillä Jarilla on päätösvalta tässä :)Palautuminen
Mulla on aina tullut treeneistä ihan hirveät domssit, oikeastaan mikä lihasryhmä tahansa niin treenattu lihas on aina ollut useamman päivän kipeä. Tätä hieman mietinkin projektin alussa että miten treenaaminen onnistuu, kun ei edellisestäkään treenistä ole vielä kivut lähteneet.

Homma kuitenkin onnistui HYVIN! Aluksi joutui treenaamaan kipeetä lihasta uudestaan, mikä onnistui kyllä tosi hyvin kunhan vain lämmitteli kunnolla. Kahden ekan viikon jälkeen huomasi jo selkeästi, että vaikka treenit olivat nousujohteisia niin treenin jälkeiset kivut eivät olleet enään niin suuria. En tiedä, mutta voisin ehkä väittää että palautumiskapasiteettini kasvoi tän treenijaon myötä. Toki palautumista tukemiseksi Jari suunnitteli hyvän ruokavalion, jolla on varmasti suuri merkitys. Toisin sanoen, hieman kauhun sekaisin tuntein lähdin ensimmäisinä viikkoina treenaamaan kipeetä lihasta, mutta viikkojen edetessä domssit alkoivat jäädä 1 tai maksimissaan kahteen päivään.Jos mietitään palautumistani kokonaisuutena, niin en missään nimessä pystynyt ainakaan tänä kesänä palautuun tällaisesta treenimäärästä ihan kokonaan. Projektin yksi tarkoitus olikin nähdä, miten hyvin sitä palautuu ja milloin kroppa alkaa näyttää merkkejä ylirasituksesta. Esimerkiksi ruokavalion kohdalla, alkuun tuntui että ruoka vaan hukkuu johonkin ja koko ajan nälkä, vastaavasti nyt parisen viikkoa tuntunut jo siltä että ei mitään ruokahalua... Välillä kyllä nälkä, mut käytännössä kun ruuan saa eteensä niin ei oikein tee mieli syödä. Toisena on unen määrä eli tällä hetkellä se tuntuu melkolailla loputtomalta, pitkien yöunien jälkeen pystyy nukkumaan lähes loputtomasti päiväunia jne. Näitä ei toki ole ollut mahdollisuus loputtomiin hyödyntää, koska on tosi paljon muutakin elämää kuin treenit, mutta sillon tällön on onneksi voinut päikkäreitäkin ottaa.


Summasummarum
Hurja treenimäärä ottaa veronsa palautumisessa ja ehkä lyhyempi aika voisikin toimia pitkällä juoksulla hieman paremmin, esimerkiksi 3-4 viikkoa työtä ja sen jälkeen viikko lepoa ja sitten taas kierto alusta. Paino tippui alussa hieman (84kg --> 83 kg), mutta nyt se on noussut aikalailla lähtötilanteeseen ja uskoakseni kondis on silti jopa hieman kiristynyt kesän aikana. Tiheä treenikierto taitaa tuottaa tulosta, sillä koen että olen kehittynyt selvästi enemmän kesän aikana kuin kevään aikana (jolloin treenasin aika paljon vähemmän). Sitä en toki vielä tiedä, miten tällaisella tiheällä treenijaolla pystyisi treenaamaan esim. 5-6 kertaa viikossa ilman, että treenit kestäisi monta tuntia kerrallaan... Tässä Jarille pähkäiltävää :)

Palautuminen olisi voinut ehkä olla parempaa, jos olisi rohkeasti syöty vielä enemmän, toisaalta olisiko sitten kondis pysynyt näin siistinä... sitä ei tiedä. Tankkasin ensimmäistä kertaa tän jakson aikana eilen, aikaisempina viikkoina olen syönyt jonkin cheat-aterian. Tankkaus joinakin viikkoina olisi varmaankin auttanut palautumiseen - näin jälkiviisaana.

Mitäs ny sitten?
Vaikka tässä tosiaan loma vielä rullaakin 2 viikkoa, niin syksyllä jatkuvan opetustyön kursseja on painettava valmiiksi, jotta pystyn antamaan mahdollisimman hyvää opetusta ja oppilaat pääsevät opetustavoitteisiin. Ensi viikko onkin painettava pitkää päivää kurssien eteen (unohtamatta treenejä), jotta ne on torstaihin mennessä valmiit. Me meinaan lähdetään Maijun kanssa Espanjan auringon alle perjantaina ja tullaan takaisin vasta 4.8!! :)

Espanjassa aion pitää ns. lepoviikkoa ja reenata sen verran kuin siltä tuntuu. Todennäkösesti me käydään Maijun kanssa sielä kyllä jumpalla useampaan kertaan, mutta tästä ei aiota ottaa ressiä :)

7.8 jatkuu sekä treenit että myös opetustyö, kun koulut jatkuu taas. Syksyn välidieetti on vielä vähän harkinnassa ja nähtäväksi jää mitä Jari asian kanssa meinaa. Samoin treenit ja ruokavaliot tsekataan nyt uuteen uskoon kun tullaan reissusta. Työjärjestykseni vaikuttaa hurjasti treeniaikoihin sekä määriin, joten ohjelmaa ei päästä suunnittelemaan ennenkuin saan sen käsiini.

Motivaatio on aivan katossa ja täysillä tehdään töitä fysiikan parantamiseksi! Tällaista tällä kertaa, laittelen taas postausta tulemaan kunhan saadaan suunnitelmat tehtyä taas arkeen palaamisen jälkeen!

Hyvää kesän jatkoa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti