tiistai 7. maaliskuuta 2017

Harkitsetko blogin aloittamista?

Hei!

Aiemmin julkaisimme postauksen siitä, miten some-imagon luominen voi vaikuttaa sponsoroijien seulontaan ja yleensäkin yhteistyökumppaneiden hakemisesta. Tällä kertaa ajatteltiin kuitenkin lähestyä samaa aihetta vähän enemmän ruohonjuuritasolta eli miten ylipäätään aloittaa oma blogi, mitä kannattaa yleisesti ottaen tehdä, mitä ottaa huomioon ja kuinka voisi esimerkiksi saavuttaa uusia lukijoita.

Suunnitelma

Kaikki alkaa suunnitelmasta. Mitä tarjoat? Kenelle? Mikä on blogin teema? Kirjoitatko yksin, vai keräätkö yhden tai useamman kaverin mukaan projektiin? Kun aihe on selvillä, niin on helpompi alkaa suunnitella blogin brändäystä. Brändi on paljon enemmän kuin tavaramerkki, sillä se on yhtä kuin maine ja tunnettuus, joka ihmisille tulee mieleen blogin nimestä ja mahdollisesta logosta. Kun asia, oli se sitten blogi tai esine, brändätään hyvin, niin se on kultaakin arvokkaampi elementti!

Blogialusta

Kun olet päättänyt alkaa kirjoittaa blogia, sinun tulee miettiä itsellesi sopiva julkaisualusta. Hyvin yleistä on, että kirjoittajat käyttävät ilmaisia alustoja. Ja jos sinussa ei piile koodarin vikaa tai et halua maksaa sivustosi rakentamisesta "ulkopuoliselle", niin ilmaista palvelua tarjoaa mm. WordpPress, josta voi valita joko täysin valmiin paketin (pakettien hinta vaihtelee ilmaisesta maksulliseen riippuen siitä, haluatko oman domain-nimen ja vapaammat kädet blogin ulkoasun suhteen), tai sitten ladata ilmaisen alustan omalle kotisivupalvelimelle.

WordPressin paketeista ilmaisversio on siitä tosi helppo, että tilin luominen käy muutamassa minuutissa ja käyttöliittymän oppii nopeasti. Toki ammattimaisen näköinen blogi vakuuttaa lukijan paljon helpommin kuin ilmainen alusta. Joten jos haluat laatua, mutta sinulla ei ole osaamista, niin netistä löytyy kyllä paljon ammattilaisia jotka tarjoavat ns. "avaimet käteen" -tyyppisiä ratkaisuja.

Sisältö ja julkaiseminen

Kun suunnitelma, brändi ja julkaisualusta ovat valmiina, on aika aloittaa varsinainen työ. Etenkin alkuaikoina blogin eteen nimittäin täytyy tehdä aktiivisesti työtä, jotta se alkaa näkyä hakukoneissa ja saavuttaa julkisuutta. Tasainen päivitystahti voi tuntua raskaalta aluksi, mutta etukäteen sovitusta aikataulusta kannattaa pitää kiinni. Päivitys voi tapahtua vaikkapa kaksi kertaa viikossa, aina tiistaisin ja perjantaisin - tai miksei useamminkin, jos ideoita riittää ja laadukasta sisältöä syntyy. Täytyy kuitenkin muistaa, että lukijat monesti tahtovat lukea oikeita asioita eli blogikirjoituksen tulisi aina antaa jotakin / siinä tulisi olla jokin pointti. Liian monet ns. pelkästään päivitystahdista johtuvat kirjoitukset saattavat alkaa karkoittamaan lukijakuntaa.

Sisällön tulisi olla tasalaatuista ja helppolukuista. Jos liität mukaan kuvia, niin kiinnitä huomiota kuvien tiedostokokoon, jotta useiden megojen kokoiset kuvat eivät hidasta blogissa kävijöiden sivulatauksia turhaan. Pienet tiedostokoot ovat myös mobiililukijoille paljon ystävällisempiä. :)

Aktiivisuus muualla

Blogin näkyvyyttä ja kuuluvuutta voi edistää olemalla aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa. Blogille voi luoda oman Facebook-sivun ja Instagram-tilin, mutta silloin kannattaa muistaa, että niitäkään ei tulisi hylätä vähän ajan päästä, vaan niitäkin täytyy päivittää tasaisin väliajoin.

Olemalla ahkerasti yhteydessä lukijoihin ja vastailemalla kommentteihin voi vaikuttaa paljon siihen, miten blogiin suhtaudutaan. Jos bloggaajalla on ns. hyvä meininki ja vastaukset muiden kirjoituksiin ovat asiallisia, niin kaikki se on kotiinpäin brändäyksen suhteen.

Meidän sivustolla ei ole instagram-tiliä, mutta niinkuin varmasti monet ovat huomanneet, meillä on henkilökohtaiset tilit:

Mainostus ja yhteistyökumppanit

Jos tähtäimessä on tehdä blogilla ansioita, joilla sitten vaikkapa katetaan blogin kustannuksia, on siihenkin olemassa monia keinoja. Googlen AdSense-työkalun avulla blogiin voi laittaa pyörimään mainoksia jo vaikka ensimmäisestä päivästä lähtien, mutta silloin kannattaa kysyä jo itseltäänkin, haluaisiko lukea blogia jossa pyörii jopa kyseenalaisen sisällön omaavia mainoksia. Blogissa näkyvät mainoksetkin vaikuttavat sivuston brändiin, joten olisikin hyvä miettiä nekin huolella ja harkita ennemmin kumppanuusohjelmiin liittymistä ja yhteistyökumppaneiden hakemista.

Rahan ansaitseminen pitäisi kuitenkin olla blogia tehdessä täysin toissijaista. Jos päämääränä on puhtaasti tienaaminen netin avulla, niin siihen sopivat ennemmin vaikka ilmaiset pokeriturnaukset.

Tässä listattuna muutamia vinkkejä, toivottavasti näistä vinkeistä on apua ja pääset aloittamaan oman blogisi kirjoittamisen paremmalla fiiliksellä! :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti