torstai 23. helmikuuta 2017

Elämäni ennen fitnesstä..

Joskus kauan sitten vanhan blogini puolelle tulin kirjoittaneeksi tarkemmin aiheesta, mutta kokeillaanpas uudelleen!

Aloitin oman fitnessharrastukseni vuonna 2012 Jari Mentulan valmennuksessa. Tätä ennen olin ehtinyt harrastamaan melko laajaltikin eri liikuntalajeja, mm. lenkkeilyä, joogaa, pilatesta, kiipeilyä, laskettelua, lukkopainia (!!),  juoksemista, purjehdusta jne, joista kouluratsastuksessa kilpailinkin ylä-aste- sekä lukioikäisenä. Ajan (sekä rahan) puute aiheutti sen, että päätin lopettaa kilpailemisen lajissa ollessani 18-vuotias. Olin kuitenkin aloittanut (epäsäännöllisen) kuntosalilla käymisen jo ratsastusaikoina silloisten selkävaivojen vuoksi valmentajani Jonnan määräämänä, ja jatkoin tätä epäsäännöllistä, noin kaksi tai kolme kertaa viikossa tapahtuvaa salitreeniä vaikka ratsastuksen lopetinkin.

Kuva: Siru Marttila
Koska aiemmin ratsastus oli vienyt suurimman osan vapaa-ajastani, olin vähentänyt oikeastaan kaikki muut urheiluharrastukseni aivan minimiin. Luultavasti siksi haalinkin todella monta uutta lajia itselleni, joista laskettelu, lenkkeily sekä jooga jäivät pysyvästi valikoimaan. Laskettelusta innoistuinkin jopa niin paljon, että päätin ennen opiskelupaikan hakemista lähteä Sveitsiin laskettelemaan kokonaiseksi kaudeksi. Sainkin sieltä työpaikan ja viihdyin Alpeilla lopulta kolme talvea, jolloin laskettelun lisäksi innostuin myös kalliokiipeilystä. Laskupäiviä tuli talvessa yli sata ja kesät menivät pääasiassa kiipeillen ja sain minä ahdettua ohjelmaani myös ensimmäisen personal trainerini Jennin, jonka tekemiä ohjelmia noudatin salilla. Sain häneltä myös erittäin hyviä ohjeita täysin retuperällä olevaan ruokailuuni, mutta taisin valitettavasti unohtaa suurimman osan jo ennen niiden täytäntöön panoa. :D

Palattuani Suomeen sekä opiskelujeni pariin jätin laskettelut vähemmälle, ja keskityin pääasiassa salilla käymiseen ja lenkkeilyyn. Olin myös opintojeni innoittamana saanut ruokailutottumuksiani jo hieman parempaan suuntaan, säännöllisiksi sekä annoskokoa suuremmaksi. Aiemmin kuin en syönyt hädin tuskin mitään ja maksimissaan kolmisen kertaa päivässä. Opintoni sijoittuivat Vierumäelle, joten ympäristö oli ideaalinen urheilullista elämäntapaa ajatellen. Huomasinkin kropan hiljalleen muuttuvan urheilullisempaan suuntaan treenin ja ravinnon ollessa järkevämpiä. Samoihin aikoihin tutustuin ystävääni Katriin, jonka kanssa innostuimme yhdessä treenaamaan puolimaratonille ja kävimme myös yhdessä salilla. Ystäväni oli tosin enemmänkin jumpissa kävijä ja yritin itsekin innostua niistä, mutta muutaman kuukauden sitkeän yrittämisen jälkeen totesin että inhoni ryhmäliikuntaa kohtaan oli aivan liian suurta, joten palasin puurtamaan salille yksinään. :D

Paljon juoksemista ja silti melko niukasti ruokaa vuonna 2011.

Salilla käyminen oli mielestäni ollut aina mukavaa, mutta selkeästi kaipasin jotakin haastetta tai tavoitetta hommaan. Olin aina ihaillut amerikkalaisten fitnesstähtien kroppia mutta olin jotenkin omassa päässäni ajatellut asian niin, että koska sitkeästä yrittämisestä huolimatta suurempia muutoksia en itse kropassani saanut aikaan, että sellainen ei vaan olisi mahdollista. Kuitenkin kun vuonna 2012 pääsin seuraamaan ystäväni Natan kisadebyyttiä juuri edellisenä vuonna Suomeen rantautuneessa lajissa nimeltä bikini fitness, päätin että jos Nata pystyy siihen, niin niin pystyn minäkin! Tuumasta siis toimeen ja etsimään valmentajaa itselleni ja pienimuotoisen etsinnän lopputuloksena päätin ottaa yhteyttä Team Fitfarmin Jari Mentulaan.

Ensimmäistä kertaa vapisevin askelin kiivetessäni rappusia Fitfarmin toimistoon olin samanaikaisesti todella kauhuissani sekä innostunut. Vielä enemmän kauhistuksen puolelle se muuttui ensimmäisissä pt:n kanssa tapahtuneissa treeneissäni, joissa olin täysin vakuuttunut kyseisen pt:n eli Teron aikomuksista yrittää saada minut hengiltä. Aluksi muutenkin suurin osa treeneistäni tuntuivat aivan kamalille ja ruokaa oli milloin liikaa ja milloin liian vähän ja moneen otteeseen mietinkin että onkohan tässä nyt mitään järkeä. Kuitenkin olin päättänyt että nyt jos koskaan noudatan sitkeästi päivästä toiseen saamiani ohjeita jotta voin oikeasti päästä tavoitteisiini jotka silloin olivat kilpailla bikini fitneksen SM-kilpailuissa 2013 syksyllä.

Bikini fitness SM 2013

Hiljalleen totuin ruokavaliooni ja aloin todella nauttimaan treenaamisesta ja ravinto- sekä treeniohjeiden noudattaminen alkoi myös tuottamaan hieman tulosta, joten motivaatio jatkaa kasvoi kasvamistaan. Sinä vuonna sijoituin lyhyen sarjan bikini fitneksen SM-kilpailuissa 4. sijalle ja vaikka laijikin on sen jälkeen muuttunut bikinistä body fitneksen puolelle, rakkaus fitnesstä ja erityisesti salitreeniä kohtaan on ehdottomasti tullut jäädäkseen. :)

Body Fitness SM 2014


Fitness Classic 2016

Body fitness SM 2016

"Kun on riittävästi uskoa ja tahtoa, mikään ei ole mahdotonta!"

-Maiju2 kommenttia:

  1. Onko sun poika syntynyt minä vuonna? Eli oliko ennen raskautta jo ratsastusharrastus voimissaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin siis harrastin ratsastusta alle 18-vuotiaana eli ei tosiaan ollut poika vielä silloin syntynyt. :D

      Poista