torstai 4. elokuuta 2016

Parisuhdebodaajat - kärsiikö lapset aikuisten tarkoista ruokavalioista?

Tarviiko perheessä, jossa molemmat aikuiset syövät tarkasti ruokavalion mukaan, myös lapsen syödä niin ja/tai kärsiä siitä?

Sillon tällön kuulee siis ihmisten puhuvan, kuinka tarkasti elävien aikuisten takia myös lapset joutuvat samalle linjalle - ja mahdollisesti myös kärsivät siitä. Jokusia ihan käsittämättömiä kirjoituksia tästäkin aiheesta lukeneena ajattelimme hieman avata teille tätä meidän touhua myös tältä kantilta.

Meillä normaalisti homma menee niin, että syömme molemmat Maijun kanssa ympäri vuoden A) punnitsemalla ruuat ja B) ruokavalion mukaan. Toki mä olen vähän herkkuperse ja syön offilla jonku verran herkkuja lisäksi, yleensä kerran viikossa. Olimme siis dieetillä tai emme, syömme pääosin tosi tarkasti ja niin että se palvelisi mahdollisimman hyvin matkaamme kohti asettamiamme tavoitteita.

Meidän ravinto-ohjelmat sisältävät noin karkeasti sanottuna joitakin näistä, aikakaudesta riippuen;
- proteiinin lähteinä valkuainen, kana, naudan liha, kalkkuna, Fast heraproteiini (whey+ tai hera80)
- hiilarin lähteinä sitten riisi, makaroni, peruna, leipä, bataatti, hedelmät, riisikakut, kaurahiutaleet, marjat
- rasvaa saamme avokadosta, pähkinöistä, oliivi- tai kookosöljystä, maapähkinävoista
Lisäksi vihannekset ovat iso osa ruokavaliotamme (ainakin Maijulla ja R:llä) myös offseasonilla.

Uskaltaisin väittää, että vaikka syömme tarkasti ja tietyn verran, syömme silti monipuolisesti ja terveellisesti.

Monipuolisuus ja terveellisyys on myös niitä asioita mitä painotamme R:n ruokien kanssa. Hänellä ei tietenkään ole mitään ruokavaliota, mutta kiinnitämme kuitenkin huomiota siihen että hän saa terveellistä ravintoa monipuolisesti tasaisin välein pitkin päivää. Olemme huomanneet, että tasaisilla ruokailuväleillä (ei minuutin tarkkaa tietenkään) on erittäin suuri merkitys R:n päivittäiselle jaksamiselle ja touhuamiselle. Samoin ravintoaineiden terveellisyys tuo tasaisuutta hänen päiviinsä. Kun turhat sokeripiikit on jätetty pois, hänen mielialat tuntuu pysyvän suhteellisen tasaisena, iloisena ja suurimmilta kiukunpuuskilta vältytään kun ravintoa tulee tasaisesti eikä isompi nälkä pääse yllättämään.

Pyrimme pitämään kerran viikossa sitten karkkipäivän, jolloin hän saa valkata mitä herkkuja haluaa syödä. Samoin hänen aterioihin normaaleina päivinä otetaan aina huomioon hänen oma tahtonsa, kuitenkin niin että terveellisyys ja monipuolisuus säilyy - aina ei siis voi syödä leipää ja kurkkua. R syö pääosin samoja ruoka-aineita kun mekin, mutta hieman vaihdellen sitten tietysti esim. muroja yms.

Mä en hetkeäkään usko, että lapsen on pakko kärsiä aikuisten ruokavalioista. Vaikka aikuiset söisivät gramman tarkasti kaiken - ja vaikka vain pelkkää kanaa ja riisiä - miksi sen tarvisi vaikuttaa lapsen syömisiin? Lapset syövät sitä mitä aikuiset antavat, joten jos aikuiset panostavat lasten aterioihin ja syöttävät heille monipuolista ja terveellistä ruokaa niin tuskin he siitä alkavat kärsimään.


Näin meillä,
Joonas, Maiju & R

Kuva: googlen kuvahaku


2 kommenttia:

 1. Mitä nyt olen itse seurannut (juu itsekin olen ruokia punninnut), niin kaks asiaa nousee ylitse muiden. Ruokien punnitus, on todella outoa lapsen näkökulmasta ja kyllä antaa vähän viitteitä ortoreksia-tyyppiseen ajatteluun. Toinen asia on makroista jauhaminen, tuskin ihan kokonaan sitäkään voi unohtaa. Havahduin kun omat lapset puhui proteiineista ja hiilareista. Kun peruna onkin hiilaria eikä perunaa, ei ole tarkoitus ketään syyllistää, tämmöisiä huomioita tein. Ruokasisältö varmaan on ok, jos ottaa rennosti ja monipuoisesti itsekin eli tekee myös keittoja, laatikoita, patoja jne,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moido, kiitos kommentistasi!

   Jep, varmasti lapsi ihmettelee mikäli ruuat punnitaan. Ei me ainakaan punnita niitä R:n kanssa enkä muista että hän olisi kiinnittänyt meidän normi aterian tekoihin huomiota :)

   Kyllä tuota tietysti jonkun verran kuulee, että nuoret puhuvat tosiaan makroista eikä niinkään "ruuista", tosin kyllä asiat pitkälti siitä on kiinni miten kotona aikuiset toimivat.. :)

   Poista