perjantai 13. toukokuuta 2016

Miten valmistautua dieetille?

Nyt elellään taas sitä aikaa, kun monet miettivät pitäisikö aloittaa dieetti, jonka tavoitteena olisi päästä mukavaan kesäkuntoon. Osa myös miettii pitäisikö aloittaa kisadieetti kohti syksyn skaboja. Oon kirjoittanut tästä aiheesta joskus vuosi sitten vähän, mutta nyt kun painin jälleen itsekin kyseisten ajatusten kanssa niin avaan teille hieman mitä kaikkea mun mielestä pitäisi tehdä ennenkuin varsinaiselle dieetille lähtee.

Yksi tärkeimmistä asioista dieetille lähdettäessä on mielestäni valmistautuminen.
Urheilussa ja monessa muussakin asiassa, niin työelämässä kuin elämänmuutoksissa on todella tärkeää valmistautua tulevaan kunnolla. Ilman valmistautumista, ilman suunnitelmallisuutta tulee helposti luovutettua heti ensimmäiseen vastoinkäymiseen. Esimerkiksi mä olen aina aikaisemmille dieeteille lähdettäessä ollut tietoinen aloituspäivämäärästä jo monta kuukautta.
Miten valmistautua alkavalle dieetille?

Kaikki lähtee siitä, että lyödään dieetin alotuspäivä lukkoon. Kun asia on päätetty, on helppo ruveta tekemään töitä sitä kohti. Se päivämäärä on takaraivossa koko ajan, ainakin alitajuisesti, joka ainakin itseäni auttaa asennoitumaan siten, että kun se alkaa teen kaikkeni parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Käytännössä siis tarvitaan aikaa tottua ajatukseen, että dieetti alkaa.

Mikäli ei ole valmentajaa, joka dieetin suunnittelee, otetaan itse selvää asioista. Otetaan selvää erilaisista dieeteistä, joita on nykyään hirveästi, ja etsitään niistä mieleisin. Jos meillä jo on valmentaja, treffataan hyvissä ajoin ennen dieetin alkua ja sovitaan dieettiin liittyvistä asioista. Sovitaan dieetin tyylistä, lähtökaloreista ym. Osaava valmentaja kyllä tietää nämä. Pääasia, että keskustellaan valmentajan kanssa omista fiiliksistä ja kokemuksista tai kokemattomuudesta rehellisesti. Tottakai dieetin edetessä aluksi sovitut tavat voivat muuttua ja kroppa ei välttämättä toimi niinkuin on ajateltu, mutta mielestäni lähtökohdat on oltava selvillä homman alkaessa.

Kerrotaan läheisille, työkavereille ja tuttaville tulevasta dieetistä. Kerrotaan koska se alkaa, kauanko se kestää, millä tavoin se todennäköisesti vaikuttaa elämiseen, sosiaaliseen kanssakäymiseen ja rutiineihin. Jokaisella varmasti on tuttuja, jotka eivät tiedä yhtään mitä tarkalla dieetillä eläminen vaatii, joten tehdään se heille ainakin osittain selväksi. Kerrotaan myös mummulle, että tietyn päivämäärän jälkeen EI syödä mitään muuta kuin mitä ruokavaliossa lukee. Tämä helpottaa kaikkia, myös muut ehtivät tällä tavalla asennoitua alkavaan dieettiin.

Jaetaan päätavoite pienempiin välitavoitteisiin. Kun saavutetaan pienemmät tavoitteet yksitellen, se kohottaa itsetuntoa, lisää motivaatiota ja auttaa pääsemään lopulliseen tavoitteeseen.
Opetellaan palkitsemaan itsemme jo ennen dieettiä jollain muulla asialla/materiaalilla kuin ruualla. Tähän hyviä tapoja ovat mm. hieronnat, kuvaukset, leffassa käynti jne. Mitä vain mieleen tulee. Kun totutaan palkitsemaan itsemme jollain muulla kuin ruualla, vältytään dieetilläkin suuremmilta kiusauksilta.

Kun kasvatetaan päivittäistä kulutustamme ja vähennetään saatavaa ravintoa, lisäravinteiden merkitys kasvaa. Otetaan siis selvää myös erilaisista lisäravinteista, joista voi olla dieetin aikana hyötyä.
Esimerkkinä treenin aikana juotava Intra, joka sisältää sekä välttämättömiä EAA- että haaraketjuisia BCAA-aminohappoja.
*klikkaamalla kuvaa pääset tarkempiin ravintoarvoihin

Loppujen lopuksi valmistautumiseen kuuluu erittäin tärkeänä osana myös asennoituminen, josta oon kirjoittanut aikaisemmin ja sen pääset lukemaan tästä.
Asenne ratkaisee monessa asiassa ja mielestäni ennen dieetille lähtöä on asennoiduttava siihen, että dieetti saattaa rajoittaa joitain (esim. herkkujen syöntiä) ja se ei tule olemaan helppoa. Mielestäni on asennoiduttava niin, että unohtamatta muuta elämää aiot tehdä 100% joka päivä, joka hetki, koko ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti