torstai 17. maaliskuuta 2016

Fitnessurheilijan hammashoito

Käydessäni hammaslääkärissä A&O Hammashoitoasemalla muutama viikko takaperin, keskustelin hammaslääkärini Merle Vislapuun kanssa pitkän tovin niin fitneksestä kuin sen vaikutuksista hampaisiini. Olinkin melko yllättynyt siitä, kuinka paljon terveellisenä pitämäni ruokavalio ja ruokailurytmi voikin rasittaa hampaitani. 
Täytyy muuten tässä vaiheessa hieman kehua Merleä, olen ollut aina melko hammaslääkärikammoinen, mutta hänen vastaanotollaan olen pystynyt hieman jo rentoutumaan ja lohjenneen hampaan korjaaminen viime kerralla oli jopa miellyttävä kokemus! :)

Monilla fitness-urheilijoilla, kuten minullakin, on tapana syödä monta kertaa päivässä, melko säännöllisin väliajoin. Tätä usein ja säännöllisesti syömistä pidetäänkin yleisesti hyvänä vaihtoehtona, kun halutaan pitää aineenvaihdunta käynnissä ja turvata energian saanti tasaisesti koko päivän ajan. Kuitenkaan hampaiden näkökulmasta tämä eli ole se järkevin vaihtoehto, sillä syömisen jälkeen iskee happohyökkäys eli suuhun tulee happoja, jotka voivat syövyttää hampaita. Happohyökkäys johtuu suussa elävistä bakteereista. Niitä on suussa aina, sillä suuta ei saa (eikä siis pidäkään saada), steriiliksi. Ja kun syö usein, hampaat ovat silloin myös useammin alttiina syöpymiselle ja saattavatkin helpommin reikiintyä.
Kuva: A&O Hammashoitoasema

Ruokavalio voi aiheuttaa myös hampaiden eroosiota, jos juo paljon virvoitusjuomia tai mehuja tai syö paljon etikkaa tai sitrushedelmiä sisältäviä ruokia. Kasvissyöjillä eroosioriski on pahempi kuin sekasyöjillä, koska kasvisravinto on usein hapanta ja karkeaa. Usein myös me fitnessurheilijat syömme paljon kasviksia ja melko usein myös juomme jonkin verran virvoitusjuomia sekä käytämme lisäravinteita, jotka myös voivat aiheuttaa eroosiota. Hampaiden eroosio tarkoittaa siis hampaiden pinnan kemiallista liukenemista happojen vaikutuksesta. Eroosio voi aiheuttaa esimerkiksi hampaiden vihlontaa, ja pahimmillaan hammasluu voi tulla esiin ja hampaisto tuhoutua täysin. 
Koska happohyökkäykset ovat sitä voimakkaampia, mitä enemmän bakteereja suussa on, on hampaiden harjaaminen ja hyvä hoito todella tärkeää. Erityisesti meille usein hampaitamme happohyökkäyksille altistaville. 
Kuva: A&O Hammashoitoasema


Kuinka sitten hoitaa hampaita hyvin?
•Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä, aamulla herättyäsi ja illalla ennen nukkumaan menoa.
•Ennen hampaiden harjausta tulisi käyttää hammaslankaa plakin eli bakteerimassan muodostumisen ehkäisemiseksi. 35% hampaiden pinnoista jää puhdistamatta, mikäli hammaslankaa ei käytetä.
• Odota kuitenkin noin puoli tuntia syömisestä ennenkun harjaat hampaasi, sillä harjaus voi kuluttaa ruuasta saadun hapon pehmentämiä hampaita.
•Ksylitoli ehkäisee kariesta eli purukumin syönti ruokailun jälkeen on suositeltavaa. Purukumin syönti myös lisää syljen eritystä joka on hampaiden ja suun oma puolustusmekanismi.
•Hampaat kannattaisi käydä tarkistuttamassa hammaslääkärissä kerran vuodessa. Säännöllisillä tarkastuksilla voidaan myös ehkäistä pitkälle edenneiden reikien mahdollisuus.
Kuva: Opalesence.com

Myös esteettinen hammashoito on monen fitness-urheilijan mieleen. Ja kukapa ei haluaisi kauniita valkoisia hampaita! Hampaat voivat tummua esimerkiksi elintapojen, kuten runsaan kahvinjuonnin tai tupakoinnin seuraksena. Tummuneet hampaat saadaan kuitenkin vaalennettua valkaisemalla. 
Valkaisuhoidoissakin on eroja niin valkaisutehossa kuin turvallisuudessakin. Jotkut netissä myytävät edulliset valkaisut kyllä valkaisevat hampaat, mutta voivat vahingoittaa hampaiden kiillettä pahastikin ja tämä voi vuosien saatossa aiheuttaa suurempiakin ongelmia hammaskalustolle. Siksi valkaisu on turvallisinta tehdä joko hammaslääkärin vastaanotolla tai hammaslääkärin suosittelemalla (ja turvalliseksi toteamalla) kotivalkaisulla.
Itselläni on Opalesence-merkkinen kotivalkaisusetti, jonka olen hankkinut A&O Hammashoitoasemalta vuonna 2013. Kotivalkaisu aloitettiin vastaanotolla poistamalla hammaskivi sekä värjäytymät. Tämän jälkeen minulle valmistettiin hampaistoni mukaan muotit, joihin laitan yöksi valkaisevaa geeliä. Hoito kestää tavoiteltavasta lopputuloksesta riippuen noin viikon, mutta koska valkaisen hampaitani kotona säännöllisesti, niin neljäkin yötä riittää kerran tai kaksi vuodessa pitämään hampaani valkoisina vuoden ympäri.

Kuva todella valkoisista hampaista ja kisoista bäkkäriltä vuodelta 2014. :)

Toivottavasti tämä kirjoitus avasi myös muille hieman ajatusta siitä, miten ja erityisesti miksi meidän fitnessurheilijoiden (sekä muidenkin urheilijoiden) tulisi hampaitaan hoitaa. Itse ainakin suoritin melkoisen ryhtiliikkeen nyt asian tiimoilta! 

Ilokseni sain myös teille ihanille lukijoille oman alennuskoodin A&O Hammashoitoasemalle. Koodilla HAMPAATKUNTOON saatte tarkastuksesta -30€ sekä valkaisuista -25% alennusta! 
Varaukset netin kautta tästä tai soittamalla 09-4366340. Kerrothan edustasi aikaa varatessasi. Alennus voimassa 15.4.2016 saakka.

Oikein mukavaa torstaipäivää toivotellen,
Maiju

Lähteet: 

2 kommenttia:

  1. Maiju, olet ihana <3 Ja ihanaaaa kun kisaat nyt keväällä, olen odottanut paluutasi-tai uutta tulemista :D Jännään täällä mukana, sun kroppa on HUIKEE jo nyt, täysin tavoittelemisen arvoinen ja samoin vaikutat aivan mielettömän ihanalta ihmiseltä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei apua tähän vastaaminen on täysin jäänyt unholaan! Kiitos ihanasta kommentista! <3

      Poista