lauantai 12. maaliskuuta 2016

Asenne ratkaisee?

"Voittaja on se, joka kaatuu 7 kertaa, mutta nousee 8 kertaa"
Ynnä muita kliseitä näkee yhdistettynä erilaisiin kuviin lähes päivittäin. Kyllä mäkin tätä mieltä olen, tosin voittajan tilalle laittaisin esimerkiksi tavoitteiden saavuttajan. Ja näitä yleensä ovat juuri he, jotka vastoinkäymisistä huolimatta nousevat kuopasta ylös ja tekevät määrätietoisesti töitä saavuttaakseen haluamansa. Näissä tapauksissa mielestäni henkilön asenne ratkaisee lopputuloksen mikäli ajatellaan sitä kokonaisuutena - riittävän monta kertaa kun yrittää heittää tikkaa kymppiin, onnistuu siinä. 

Ajoittain kuulee ihmisten puhuvan myös esimerkiksi kisadieetin helppoudesta, koska "asenne ratkaisee". No mitä mieltä olet, ratkaiseeko asenne kisadieetillä?

Mun mielestä tietyllä tapaa ratkaisee, ainakin joitain asioita. Se ei absoluuttisesti ratkaise sitä pärjäätkö kilpailuissa vai et - vaikka kävisit häviämässä kilpailut 30 vuotta putkeen ja kehittäisit fysiikkaasi koko tämän ajan, arvostelulajeissa et välttämättä voita silti koskaan. Saatat kuitenkin silti voittaa itsesi, tämän saattaa mielestäni ratkaista asenne.

Olet 30 vuoden ajan pystynyt nousemaan kisojen jälkeisen pettymyksen jälkeen ja kehittämään fysiikkaasi. Olet päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen tehnyt töitä sen eteen että voittaisit, todennäköisesti jopa saavuttanut itsellesi asetettuja muita henkilökohtaisempia tavoitteita esim. tarpeeksi kireä kunto kisoissa yms. Nämä asiat mielestäni ratkaisee asenne, kerta toisensa jälkeen nouset pystyyn ja yrität uudelleen. Et anna periksi vaan yrität parhaasi mukaan löytää keinon saavuttaa sen haluamasi voiton. 

Mielestäni myös kisadieetin mukavuuteen voidaan asenteella vaikuttaa. Onko dieetti sinulle rajoittava tekijä vai avaimet tavoitteesi saavuttamiseen? Tottakai dieetti rajoittaa esimerkiksi ruuista - et voi syödä Hesburgerista aterioita jos haluat päästä kireeseen kisakuntoon. Mutta haittaako se? Onko se rajoite vai voisitko kuitenkin olla innoissasi siitä että pääset haluamaasi tavoitteeseen kun syöt terveellisiä ruokia? Nämä ovat myös mielestäni asioita mitkä asenne ratkaisee.

Miksi haikailla sen perään mitä ei voi saada, miksi ei voi olla innoissaan siitä mitä on ja mitä voi tehdä? Miksi kääntyä mielummin negatiiviseen kuin positiiviseen?

Dieetti on kuitenkin vapaavalintainen asia ja positiivisia asioita täynnä, miksi siis ei oteta siitä kaikkea irti kun kerrankin ollaan sellaiselle ryhdytty?
- "On aivan älyttömän raskasta!" --> Voivoi, niin on mutta sen avulla pääset todennäköisesti tavoitteeseesi.
- "On aivan hirveä nälkä lähestulkoon koko ajan!" --> Eikö se ole vaan hyvä asia? Ainakin tiedetään että kunto todennäköisesti menee taas eteenpäin. Nälkä kuuluu asiaan eikä se siitä ajattelemalla häviä.
- "Hemmetin aamulenkit!" --> Olisiko kuitenkin mukava tehdä työtä ja haastaa itseäsi joka vie sinua lähemmäksi omaa tavoitekuntoasi?

Sama pätee myös kisakauden ulkopuolella ns. offseasonilla. Kerrankin (ainakin useimmat) saavat joko cheatpäiviä tai -aterioita joista olisi mahdollisuus nauttia. Kerrankin on mahdollisuus treenata isolla energiamäärällä, nivelet voideltua ja hyvällä pumpilla niin miksi alkaa niin helposti haikailla dieettikunnon ja pinnassa olevien verisuonien perään? Tietysti offikunnon voi pitää siistinä, jolloin myös verisuonet ja 6-packi näkyy, mutta silti voisi mielestäni "olla offilla" ja keskittyä maksimoimaan kehitys. Ja jatkaa sitten dieetillä taas niitä dieettiasioiden miettimisiä.

En väitä, että dieetillä ei olisi raskasta jos asenne on kunnossa, mutta miksei voisi ottaa siitä kaikki irti kun kerrankin on sille ryhdytty? Miksei voisi ajatella niitä asioita jotka ovat hyvin ja mitkä ovat positiivisia vaan turhaan lietsotaan negatiivista energiaa ympärille? Miksei vain yrittäisi nauttia siitä hetkestä mitä on toteuttamassa?


Hyvää viikonloppua! Pysytään positiivisina! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti