sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Miten reenini ovat muuttuneet lajinvaihdoksen myötä - toivepostaus!

Moi!

Ollaan saatu useita ehdotuksia mistä te lukijat haluaisitte meidän kirjoittelevan, tämä on aivan mahtavaa ja haluammekin antaa teille omien juttujemme lisäks myös sitä mitä te haluatte! Jatkataa siis ehdotteluja ja heitelkää ideoita ilmoille jatkossakin!! :)

Pohdin tässä postauksessa hieman onko mun reenit muuttuneet jollain tavalla juuri lajinvaihdoksen takia ja jos on, niin miten ja miksi.


(c) Tomi Rehell

Pohditaan ensiksi vähän miten oon reenannut ja miksi..
2013 junnu CBB kisan jälkeen mietimme Jarin kans mun heikkouksia aika kattavasti. Olkoonkin, että koko ukko oli liian laiha, mutta lisäks ihan selviä heikkouksia olivat rinta ja selkä. Päätettin kuitenkin reenata vaan yksinkertasesti ja mahdollisimman monipuolisesti. Reenasin Jarin ja muiden kanssa koko 2014 vuoden, ei varsinaisesti priorisoitu mitään lihasryhmää (omalla kohdallani) vaan pyrittiin vaan tekeen lihasta joka puolelle mahdollisimman paljon.

Treenit oli hyvin vaihtelevia aina tän kevään kisoihin asti, jokainen reeni toisestaan erilainen. Raskaita, lyhyitä sarjoja ja taas vastaavasti pidempiä sarjoja lyhyillä palautuksilla jne. Paljon myös erikoistekniikoita. Lähes koko kisojen välisen ajan 5-6 reeniä viikossa ja lepoa sillon ku siltä tuntu - eli ei juuri koskaan, ellei sitten ollut jotain juhlan tynkää tai muuta. Juhannuksena ja 2013-2014 vuodenvaihteessa levättiin viikon verran.

Keväällä ennen kisoja reenasin paljon yksin, muutettiin Nokialle Maijun kanssa ja aikataulut oli todella vaihtelevia - oli siis tosi vaikea sopia mitään aikatauluja kenenkään kanssa yhteisreeneihin. 

Mulla ei ollut käytännössä mitään päämäärää enään reenien kanssa. Pyrin aina viemään yksittäisessä reenissä sarjat failureen, reenasin muistaakseni 5x viikossa ja vähän millon mitäkin lihasryhmää - käytännössä sitä mikä oli ehtinyt parhaiten palautua. Multa puuttui täysin rutiinit ja ajatukset oli vain rasvanpoltossa. Tein varmasti tässä virheen, mutta reenit oli hyviä ja uskoin niiden auttavan mua kehittymään. Voi olla, että päämäärätietoisella tarkalla reeniohjelmalla oltais kuitenkin saatu enemmän irti koko keväästä, mitä lähemmäks kisoja mentiin sitä sekavampaa reenaaminen oli. 

Kevään kisoissa oli hieno huomata että poltetun läskin alta löytyi kyllä myös sitä kehitystä, se olisko sitä voinut saada enemmän on arvoitus. Reenikauteen olen kokonaisuutena kuitenkin tyytyväinen.Lopulta tehtiin kisapäätös, pidetään jokunen viikko offia ja painetaan syksyn shortsisarjaan. OK, lets do it!

Yksi iso muutos mikä tehtiin oli juurikin nämä rutiinit. Musta rupes tuntumaan että mun on pakko saada reenata tiettyä lihasryhmää tietyssä järjestyksenä - ehkä jopa tiettyinä päivinä, saada joku ajatus reeniin jota noudatan ja tavoitteet jotka yritän reenissä rikkoa. Käytännössä siis, mun oli pakko saada reenata jopa hieman itsekkäästi - "tehdä omaa juttua".
--> Jari sorvas mulle reeniohjelman, jossa keskitytään nimenomaan heikkouksiin - lajia varten.

Toinen muutos reeneihin oli keskivartalon, etenkin vatsan, reenaaminen. Nämä palikat jotka mulla on, suurimmaksi osaksi on tehty jo junnuna. Lätkäporukoissa ja pikku poikana kotona on tullut tehtyä ihan älytön määrä vatsalihasliikkeitä. Käytännössä tän harrastuksen parissa offeilla en oo juuri vatsaa siis reenannut. Dieeteillä oon muutama kuukausi ennen kisaa ruvennut vähän reenaamaan että oppii taas jännittään niitä. Kesällä niitä ruvettiin sit reenaamaan muutamaa poikkeusviikkoa lukuunottamatta joka viikko 2 kertaa. Mielestäni saatiinkin pakkia vielä kapeammaksi ja sen kontrolloiminen lavalla oli älyttömän paljon helpompaa. Jatkossa jatketaan saamaan malliin, 2 kertaa viikossa tehdään. Toinen reeni keskittyy aikalailla pelkästään syviin lihaksiin ts. korsetin pitoon ja toinen reeni tehdään sitten ihan normaalina reeninä, raskaita ja lyhyitä sarjoja höystettynä jollain supereilla. Mun on saatava siis myös vatsapalikoihin vähän paksuutta lisää, rikkomatta kuitenkaan tätä kapeeta illuusiota.

Pohkeita on tehty ennen käytännössä aina vain jalkareenin jälkeen jotain sarjoja. Ilman mitään sen kummemaa ideaa - toki poikkeuksiakin on ollut. Näitä rupesin kesällä reenaan myös 2x viikossa ja edelleen mennään näin. Vähän samaan tyyliin kun vatsallekkin, 2 täysin erilaista reeniä. Toinen hyvin raskaasti lyhyitä sarjoja ja toinen sitten pidempää, rajulla puristuksella ja sarjoihin mukaan venytyksiä ja pitoja. Viimeisen puolen vuoden aikana kasvanu pohkeet enemmän ku koko reenihistorian aikana tähän asti.

Jalkoja oon reenannut tähän asti vähän vaihdellen joko etu- ja takareidet erikseen tai sitten yhdessä reenissä. Nyt on painotus yläkropalla, joten jalat reenataan kokonaisuutena kerran 7-9 päivään. Lähden hakemaan progressiota sarjapainoihin, lyhyitä raskaita sarjoja. Pakaraa en oo koskaan reenannut sen kummemmin, mutta kyllä shortseissa tarvii täytettä olla. 1-2 liikettä tehdään pakaraakin siis jalkareeneissä.

Mielestäni tässäkin lajissa kilpailijat ovat tosi lihaksikkaita, lisäks niillä on älyttömän kova rakenne ja esiintyminen on hallussa. Myös jalkoja on reenattava ja kasvatettava pakaraa myöten, koska shorsit näyttää tyhjinä todella typeriltä. 


Yhteenvetona vois hyvin sanoa, että nimenomaan lajin takia muutoksia tuli hyvin vähän, muutama pakaraliike, vatsaa ja pohjetta reilummin sekä priorisointia heikkouksille. Nää heikkoudet olis kuitenkin olleet täysin samat sekä CBB:ssä että shortsissa, joten käytännössä monet näistä muutoksista mitä kesän aikana on tullut reeneihin ei välttämättä oo johtunut juuri lajin vaihdoksesta.


Jos ajatellaan mitä eroa yleisesti voisi lajien välille muodostua, reenaamisen näkökulmasta, niin kyllähän fysiikkasarjassa haetaan juurikin kapeeta keskivartaloa - olkoonkin että se on hyvin geneettistä. Siihen pystyy kuitenkin jonku verran vaikuttaan reenaamalla syviä vatsalihaksia. Paljon se kapeus lavalla on kiinni vatsan hallinnasta. Toki lantion leveyteen ei reeneillä oikein pysty vaikuttaan. X-malli on erittäin tärkeä ja tätä pystyy tietysti vahvistamaan isoilla olkapäillä ja leveällä selällä. Paksu rinta paksujen vatsalihaksien kanssa vastaavasti tuo taas sitä yleisilmettä ja syvyyttä kondikseen, kolmiulotteisuutta. Itsellä on heikkouksina siis juurikin rinta, joka on lähes läpinäkyvä, sekä olkapäät ja selkä ihan selkeästi - juuri oikeastaan samat mitkä mielestäni on kovalla fysiikkakisaajalla oltava kunnossa. 

CBB:ssä tietysti nämä samat asiat toistuu, mutta en usko että yhtä vahvasti. Siellä määrää enemmän yleismassa ja kireys. Tämän lisäksi, jos CBB:ssä meinaa kisata niin jalkoihin on panostettava kaiken muun ohella hurjasti, sillä niihin on vaikea saada tarpeeksi massaa. Jalat on tosi isossa roolissa kehonrakennuslajeissa ja ilman niitä ei voittoja tule.
2 kommenttia:

 1. Kiitos vaan hyvästä kirjoituksesta ! :) Aikaisemmin ehdotin myös, että kirjoittaisit jalkatreeneistäsi mitä liikkeitä käytät jne, kun kierto on noin "pitkä". Mikäli tuota lähdet kirjoittamaan olisi mukava kuulla myös minkälaisia liikkeitä teet vatsoille, hieman tuossa jo avasitkin asiaa.

  Jos haluat niin olisi mukava kuulla mitä tuolla FitFarmin pikkujouluissa tapahtui, eikös tuossa ollut jotkut PT-päivätkin joihin sisältyi treeniä valmentajien kanssa ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ilman muuta laitetaan kirjotukseen, kiitoksia hyvistä ideoista! :)

   Joo PT-päivä Fitfarmilaisille, siellä oli jotain reeniä PT:den vetämänä halukkaille tiimiläisille, en osaa oikein sen kummemmin siitä sanoa kun en ollut paikalla. Illalla vaihdettiin vapaalle, syötiin hyvin ja seurusteltiin :)

   Poista