sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Sekö voittaa kellä on rankin dieetti?

Otsikkoon viitaten, tullut jonku verran kyselyjä siitä, miltä nyt tuntuu vetää lyhyt dieetti kun aina ennen on vetäny pitkään, puolivuotta, kestäneitä kiristelyjä.

Voisin oikeastaan sanoa, että pirun hyvältä - ainakin toistaseks. Mulla ei ole vielä aerobisia mukana, syön kohtalaisen hyvin ja monipuolisesti ruokaa, reenaan 4 kertaa viikossa. Ollaan kahden viikon välein kiristetty ruokavaliota, mutta onneksi onnistuneen lyhyen offin, ruokamäärät on vieläkin niin korkealla ettei esimerkiksi päivittäisessä jaksamisessa tai hermojen lyhyydessä ole huomattu vielä kummosia muutoksia.

Valehtelisin jos väittäisin ettei nälkä ole. Se on, ja se on sitä koko ajan. Niin kauan kun nälkä ei kuitenkaan vaikuta yleiseen jaksamiseen ja toimintaan niin sillä ei oo mitään merkitystä ja siihen tottuu suht hyvin. Oonkin aina sanonut, että nälkää mä kestän mutta aamuaerobiset on pers...tä! Sitä paitsi nälkähän on mukana aika pitkälti offillakin, ainakin hitaasti kaloreita nostettaessa.

Tähän "pirun hyvältä" -kohtaan viitaten, tuntuuhan tää nyt aivan helkkarin hyvältä kun kroppa kiristyy, kiloja tippuu ja reenit kulkee. Tarkoitin siis lähinnä sitä, että ei tää nyt kummoselta dieetiltä tunnu, ainakaan sellaiselta dieetiltä mitä monet ihmiset - ennen tätä ehkä myös mä - olettais. Monet kuitenkin ajattelee, että dieetin on oltava raskasta ja aivan hirveetä, reenataan 12-15x viikossa, syödään tonni kalsuja ja näytetään haamuilta. Sit kilpaillaan ennen kisoja että kellä on rankin dieetti?

Kyse ei mun mielestä ole siitä. Se jolla on rankin dieetti ei välttämättä - tuskin monestikkaan? - voita niitä kisoja. Väitän, että useasti kisan voittaa se, jonka valmistautuminen sinne on ollut järkevintä. Sillon kun asenne on se, että dieetistä tehdään väkisin älyttömän rankkaa, pitäis kilpailla ainoastaan omia kokemuksia vastaan. Silloin kun prioriteetti 1 on voittaa kisat, toki antamalla silti kaikkensa, on oikea hetki kilpailla.

Miksi ihmiset ajattelevat, että koska olet dieetillä, sulla on väkisinkin oltava älyttömän rankkaa? Siksi, että harrastajat on itse luoneet sellaisen mielikuvan. Netti on pullollaan kirjotuksia, jossa kerrotaan kuinka ei syödä mitään ja kaikki on rankkaa ja "kroppa nyt vaan ei kestä".

Mitä lähemmäksi kisoja mennään, sen rankempaa hommasta tulee tottakai. Kyse onkin nyt siitä, että väkisin tehdään hommasta vaikeeta. Miksi vähentää ruuat minimiin ja ottaa aerobiset heti mukaan jos pelkästään pienemmillä järkevillä ruuan tiputuksilla saisi kunnon kiristymään riittävästi? Miksi ottaa offilla kisapainoon +25kg ja tiputtaa se sitten taas dieetillä pois? Miksei +10kg riitä? Miksi se on niin hienoa kertoa muille tiputtaneensa rankalla dieetillä 25 kiloa? Miksei se ole niin hienoa kertoa ihmisille kuinka helppo dieetti oli kun ei tarvinnut tiputtaa kuin 10 kiloa, sai näyttää suht terveelle ja oli hyvillä energioilla dieetin lähes viimesille viikoille asti? Miksi kilpaillaan siitä kuinka vaikeata homma oli, miksei siitä kuinka helppoa se oli?

Itselleni on ainakin herännyt meneenä lyhyenä offin aikana jo todella vahva kunnioitus niitä kohtaan, jotka ovat ympäri vuoden suhteellisen hyvässä kunnossa, terveellisen näköisiä ja voivat hyvin. Mun mielestä on paljon hienompi kuulla ihmisien kertovan kuinka pienillä ja järkevillä muutoksilla kondis etenee ja kuinka hyvin he voivat - siitä huolimatta että kisat lähestyy. Omat silmät ovat ainakin auenneet tän alkudieetin helppouden ja kunnon siistinä pitämisen yhteydessä sille, että aion jatkossa offille siirtyessä tehdä erilaisia valintoja kuin menneinä offseasoneina.

Voittoihin vaadittavaan kireyteen pääseminen tottakai vaatii veronsa. Se on aivan helvetin rankkaa väkisinkin. Kroppa viedään niin äärirajoille, että sinne ei mennä tuosta noin vaan. Ne, jotka näitä kisoja voittaa, tuskin koskaan yrittävätkään tehdä hommasta väkisin rankkaa, he tietävät että se tulee joka tapauksessa olemaan sitä kisojen lähestyessä. He pyrkivät siihen että kroppa toimii läpi dieetin mahdollisimman hyvin.

Nykyään tuntuu olevan muotia se, kuinka rankkaa ja hirveetä kisoihin tähtäävän dieetin pitää heti alusta alkaen olla. Ja mikäli se ei ole sitä, niin silti näkee ihmisten esittävän että se olisi. Mitä hienoa on väittää kaikille kuinka "aivot ei toimi enää" ja kuinka vaikeeta on heti dieetin ekalla viikolla, jos ruokaa on vähennetty 20g aamupuurosta? Mietittäisiin hieman nuoria aloittelijoita ja tulevia sukupolvia. Muotia pitäisi olla mielummin se, että kuka pääsee kuntoon helpoiten, tehtäisiin asiat järkevästi ja oltaisiin terveitä.

Toivoisinkin muutamaa asiaa;
Ei tehdä dieeteistä väkisin rankkaa, jos ei ole tarvetta. Antaa ajan tehdä tehtävänsä ja kiristetään sen verran kuin on tarvetta.
Ei kilpailla siitä kenellä on rankinta. Kilpaillaan siitä kenellä on helpointa.

9 weeks out!

with and without flex!


Minkälaisia ajatuksia tämä sinussa herättää, onko itselläsi tai onko lähipiirissäsi ollut kokemuksia että "kroppa ei vaan kestä"?

2 kommenttia: